12 sleutels om te bouwen aan het vertrouwen van je paard
9 december 2017 | HorseConnect – Carola van Berckel
Vertrouwen is naar mijn mening essentieel in de relatie met je paard. Het is een proces om vertrouwen op te bouwen.
Een weg die je kiest om in te slaan.
Niet jouw doel is van belang, maar juist de weg die je gaat met je paard.
Gaandeweg zul je uitdagingen tegenkomen en de manier waarop jij daarmee omgaat bepaalt of dit wel of niet bouwt aan het vertrouwen van je paard. Het is een continu luisteren en opnieuw bekijken of dit de juiste weg is voor jou en je paard. Dat geeft verfijning en leidt jou samen met je paard naar eenheid en harmonie.
Een paard is van nature wantrouwend naar mensen, door de domesticatie van het paard is dit in de loop van de eeuwen veranderd. Van belang is dat wij rekening mee houden met wat een paard ervaart, welke intentie wij zelf hebben, wat wij eigenlijk vertellen met onze lichaamstaal, welke emoties er door ons heen gaat en wat er achter ons masker voor de buitenwereld gebeurt.
Een paard moet jou, als mens, leren vertrouwen en de tijd krijgen om jou te leren kennen.
Jouw manieren, jouw stemgeluid, jouw reacties op de omgeving en op het paard zijn bepalend voor het opbouwen of afbreken van vertrouwen.
Hoe bouw je nu aan vertrouwen met je paard?
DE TWAALF SLEUTELS VOOR HET BOUWEN AAN VERTROUWEN:
Ω 1. Intentie
Een paard is gevoelig voor jouw intentie. Jouw gedachten zijn zichtbaar in jouw lichaamstaal, of je dit nu wilt of niet. Als mens zijn wij ons daar vaak maar deels bewust van, een paard is daar nog veel alerter op. Iedere gedachte geeft een reactie in je lichaam, of je dit nu wilt of niet. Het paard neemt iedere verandering veel subtieler waar dan wij als mensen.
De eerste stap is dus ook om je bewust te worden van jouw eigen intentie. Wat zijn de gedachten die jij hebt wanneer je naar je paard toe gaat? Of wat wil je bereiken? Observeer jezelf wanneer je bij je paard bent.
Ω 2. Bewegen
De manier waarop je beweegt verraad spanning of laat ontspanning zien. Een paard is hier gevoelig voor en zal zich makkelijker aansluiten bij iemand die vanuit ontspanning beweegt. Zorg dan ook voor lichaamsbeweging en oefeningen buiten de tijd dat je met je paard bezig bent.
Bewegen is noodzakelijk, zowel voor je paard als voor jezelf, ook om mentaal in balans te blijven.
Ω 3. Ademhaling
Je ademhaling is één van de grotere sleutels in het werken met paarden. Hier in het westen, met alle prikkels van de maatschappij om ons heen, hebben de meeste mensen een oppervlakkige borstademhaling. Wanneer je gehaast of gestrest bent is je ademhaling sneller en oppervlakkiger. Bij een paard gaat de ademhaling sneller wanneer ze opgewonden zijn of wanneer ze pijn hebben. Dit heeft dus invloed op je paard.
Hoe meer je naar je buik kunt ademhalen, hoe rustiger het tempo van je ademhaling is, hoe eerder je paard zich op zijn gemak zal voelen bij jou.
Ω 4. Stemgebruik
Je stem verraadt vaak wat er in jou omgaat. Om te bouwen aan vertrouwen kun je bijv. zonder stem werken om jezelf steeds bewuster te worden van je eigen lichaamstaal. Wanneer je ervoor kiest om toch met je stem te werken, wees je dan bewust van je stemvolume, de hoogte of de diepte van je stem en je stemintonatie. Een hoge stem geeft een paard vaak veel meer onrust.
Gebruik je stem om je paard te belonen voor gedrag wat jij graag wilt zien en waarbij je meer rust wil creëren , zorg dan wel voor een lage stem. Een hoge stem kun je gebruiken bij het belonen tijdens een training wanneer je gedrag wilt bevestigen en liever groter wordt.
Ω 5. Tempo
Het tempo waarin jouw paard leert en waarin hij zich beweegt is bepalend. Natuurlijk kun je op een gegeven moment hierin gaan beïnvloeden. Daarvoor moet er wel eerst een basisvertrouwen aanwezig zijn.
Daarnaast is het tempo waarin jij jezelf beweegt bepalend of dit vertrouwen bouwt of juist afbreekt. Wanneer je je gehaast beweegt zal het paard jou niet zo makkelijk vertrouwen en zelf schichtiger kunnen worden. Werkend vanuit de rust en met rustige bewegingen hebben invloed op je eigen ademhaling en op het welzijn van je paard.
Het tempo waarin je werkt kan kort en krachtig zijn, belangrijk zijn de rustpauze die je er dan tussen neemt voor een stuk ontspanning van de geest en van de spieren.
Ω 6. Ritme
Ieder paard heeft een eigen ritme. De één is van nature wat sneller dan de ander. Wees je bewust van je eigen ritme en jouw voorkeur. Je eigen ritme afstemmen op je paard kan op verschillende manieren waardoor het paard jou makkelijker zal vertrouwen.
Door bijvoorbeeld zelf te wisselen in staptempo kun je al veel leren over hoe je paard reageert en hoe jullie communicatie is.
Ω 7. Bevestiging
Bevestig het paard juist in de kleine dingen die hij (goed) doet. Dit bouwt aan vertrouwen en zal hem uitnodigen om dit gedrag nog een keer te laten zien. Leer zelf dus de kleine signalen herkennen en beloon je paard al op het moment dat hij in de richting van het gevraagde gaat.
Ω 8. Inleven in de belevingswereld van je paard
Wanneer je meer weet over de belevingswereld van je paard kun je eerder inspelen op zijn behoeften. Kennis van de specifieke behoeften van jouw paard geven jou meer handvatten om hem te leiden en te begeleiden in lastigere situaties. Dit helpt om samen te bouwen aan vertrouwen.
Heb respect voor zijn belevingswereld.
Ω 9. Tijd
Korte ontmoetingen met je paard, waarin je volledig de aandacht bij jouw paard hebt, bouwen meer aan vertrouwen dan een langdurige training of samen zijn waarin je zelf afgeleid bent. Dit geldt met name wanneer je aan het bouwen bent aan de basis van het vertrouwen.
Neem de tijd om samen te zijn en ook zonder dat je wat van je paard wilt. Door met hem samen te zijn in zijn eigen wereld leer je veel over zijn gedrag, zijn relaties met de andere paarden en wordt jij onderdeel van de kudde. Dit geeft jou een makkelijke basis om op terug te vallen.
Ω 10. Timing
De juiste timing… is het afwachten van de juiste tijd. Het timen van wanneer je iets vraagt of juist niet is essentieel in het bouwen aan vertrouwen. Tijdens het geven van hulpen, zowel op de grond als ernaast is je timing van belang. Je hulp kan veel subtieler zijn wanneer de timing op het juiste moment plaatsvindt. Timen heeft ook te maken met je plannen, het vooruit denken en het kiezen van het juiste tijdstip.
Ω 11. Visualiseren
Visualiseren helpt je om te realiseren wat je voor ogen hebt. Het is het mentaal creëren van beelden en heeft invloed op het bereiken van je doelen. Een beeld vormen van hoe het er uit ziet wanneer je paard veel vertrouwen heeft in jou, helpt om de stappen daar naartoe te zetten.
Wanneer je een beeld hebt in je hoofd, past jouw lichaam, jouw spierspanning etc. zich hierop aan. Dit heeft een directe invloed op je paard en op de reactie die het paard hierop geeft.
Ω 12. Luisteren
Luister naar je paard. Wat wil je paard? Wat geeft hij aan? Leer de juiste vragen stellen en til de relatie en de vertrouwensband met je paard naar een ander niveau.
Vraag je jezelf wel eens af wat je paard wil of moet het zijn zoals jij wilt of bepaalt.
Vaak gaan we voorbij aan de signalen die een paard geeft om jou aan te laten merken dat wat je doet hem stress op levert.
Zelf heb ik met veel verschillende paarden en pony’s gewerkt en met allerlei verschillende karakters en persoonlijkheden. Door mijzelf af te stemmen op mijn paard, zijn lichaamstaal te observeren en te reageren op de signalen die hij geeft, bouw ik aan vertrouwen en aan een vriendschapsband. Dit is essentieel om te komen tot een succesvolle communicatie. Uiteindelijk verlangen wij allemaal naar harmonie en eenheid, ook met je paard. Samenwerking vanuit eenheid kun je aan bouwen of je nu in de sport rijdt, recreatief of alleen op de grond werkt.
DEFINITIE VAN VERTROUWEN
- oprecht omgaan met
- afspraken nakomen
- luisteren naar elkaar
- respectvol omgaan met elkaar
- is altijd geven en ontvangen
- afhankelijk zijn van elkaar
- een verwachting dat de ander je niet schaadt
- eerlijkheid
- vriendelijkheid
- geloven dat de persoon die je vertrouwt ook doet wat je verwacht
Dit geldt zowel voor de omgang met mensen als voor de omgang met je paard.
Lees hier het originele artikel.
Lees ook
Blogs
Paarden leren snel, timing is cruciaal
25 oktober 2020 | Join the Horse - Carola van Berckel
Mist er iets in de relatie met je paard
2020 | Join the Horse - Carola van Berckel
In de media
Er wordt te weinig gekeken naar de emoties van het paard
19 november 2021 | De Hoefslag - Femke Verbeek
Mag jouw paard nee zeggen?
24 maart 2018 | HorseConnect - Carola van Berckel