Blogs & Artikelen

Femke Verbeek | www.dehoefslag.nl

In de loop der jaren specialiseerde Carola van Berckel zich meer en meer in het gedrag van het paard en het coachen van ruiters. Ze helpt ruiters om emoties van hun paard beter te begrijpen, waardoor betere communicatie en betere prestaties mogelijk zijn.

Verschillende leermeesters

“Ik ben zelf ook gestart op een manege, maar dat was niet een hele gewone manege”, begint ze te vertellen. “Ik kreeg les van een Amerikaan en leerde daardoor op een hele andere manier omgaan met paarden.

9 december 2017 | HorseConnect

Vertrouwen is naar mijn mening essentieel in de relatie met je paard. Het is een proces om vertrouwen op te bouwen. Een weg die je kiest om in te slaan. Niet jouw doel is van belang, maar juist de weg die je gaat met je paard.

Gaandeweg zul je uitdagingen tegenkomen en de manier waarop jij daarmee omgaat bepaalt of dit wel of niet bouwt aan het vertrouwen van je paard. Het is een continu luisteren en opnieuw bekijken of dit de juiste weg is voor jou en je paard. Dat geeft verfijning en leidt jou samen met je paard naar eenheid en harmonie.

24 maart 2018 | HorseConnect

Een paard dat staakt is corrigeerbaar. Meestal komt de staking voort uit angst, te veel (werk)druk, een harde manier van aanpakken, onbegrip of vermoeidheid.

Ben jij een deel van het probleem of een deel van de oplossing?

“Hij moet luisteren!”

Dit is een kreet die ik vaak tegenkom, vervuld van frustratie. Het gevolg is vaak dat je het paard gaat dwingen of slaan om dat te krijgen wat je van hem wilt. Dit schaadt het vertrouwen van je paard. Onder de noemer ‘hij moet respect voor mij hebben’ vergoelijk je je eigen gedrag.

Carola van Berckel – Join the horse

Paarden leren snel, ze zijn sensitief en leergierig.

Maar wat leer je het paard aan? Is het gedrag dat jij graag wilt of is het juist gedrag wat je niet wilt. Een paard is hoog sensitief en ervaart snel fysieke of mentale druk, dit beïnvloed het leervermogen en je resultaten.

De sleutel zit hem in je eigen timing. Op het juiste moment een ‘Release’ geven, ontspannen werkt in jouw voordeel en geeft het paard een indicatie van wat jij van hem wilt.

9 december 2017 | HorseConnect

Is je paard niet zo gelukkig als jij hem eigenlijk wilt laten zijn? Voel je je niet zo verbonden met je paard als je eigenlijk zou willen?

Wanneer er iets aan de hand is in de relatie met je paard, zien we dat terug in hun gedrag. Zij laten zich bijvoorbeeld niet pakken, willen hun hoeven niet optillen, of een enkele hoef niet optillen, laten zich niet (makkelijk) leiden of je kunt niet met je paard naar buiten.