Carola van Berckel: “Er wordt te weinig gekeken naar de emoties van het paard”
19 november 2021 | De Hoefslag – Femke Verbeek
In de loop der jaren specialiseerde Carola van Berckel zich meer en meer in het gedrag van het paard en het coachen van ruiters. Ze helpt ruiters om emoties van hun paard beter te begrijpen, waardoor betere communicatie en betere prestaties mogelijk zijn.
Verschillende leermeesters
“Ik ben zelf ook gestart op een manege, maar dat was niet een hele gewone manege”, begint ze te vertellen. “Ik kreeg les van een Amerikaan en leerde daardoor op een hele andere manier omgaan met paarden. Uiteindelijk ben ik wel doorgegaan in de dressuurport, springsport en samengestelde wedstrijden. Mijn instructeursopleiding heb ik in eerste instantie in Engeland gedaan. Dit was een horsemastership-opleiding. Omdat dit in Nederland nog niet erkend werd, was ik als instructeur niet verzekerd. Daarom heb ik daarna alsnog de opleiding bij de KNHS gedaan.”
Negen maanden intern
Ze vervolgt: “Doordat mijn eigen paard heel gevoelig was ben ik verder gaan zoeken naar manieren om hem te helpen en hem beter te begrijpen. Ik ben eerst bij Ton en Mieke de Kok en Rien van der Schaft terecht gekomen en ben steeds verder gaan zoeken. Uiteindelijk kwam ik bij Kaus Ferdinand Hempfling terecht (van het boek Dancing With Horses, red.). Daar heb ik veel trainingen gevolgd. Hij zat destijds in Spanje en op een gegeven moment ben ik daar negen maanden intern gegaan. Daar heb ik veel geleerd, met name over mijzelf en hoe ik met paarden omging.”
Inspireren, opbouwen en helpen
“Ik merkte op een gegeven moment dat ik wel goed met paarden om kon gaan, maar dat ik het soms moeilijk vond wanneer ik te maken kreeg met frustratie van de ruiter. Daarom heb ik me in verschillende coachtechnieken gespecialiseerd waardoor ik nog veel breder ben geworden dan ik had verwacht. Ik ben altijd op zoek naar hoe ik mensen nog meer kan inspireren, opbouwen en helpen zichzelf en hun paard echt te begrijpen. En om daarin juist de combinatie te leggen vanuit de sportwereld. Mensen leren kijken naar hoe ze het optimale kunnen bereiken zonder daarin door te draven.”
Vertrouwen
Wat wil Carola daarin iedereen meegeven? “Luister naar je paard en volg daarin ook je eigen gevoel. Dat is heel erg belangrijk. Kinderen op de manege willen uit zichzelf echt geen pony vooruit slaan, dat leren ze. Als je leert om je eigen gevoel te volgen, dan ga je werken op basis van vertrouwen. Het is belangrijk om stil te staan hoe het paard denkt, hoe hij met zijn emoties omgaat en wat daarvan het effect is op jou. Er wordt eigenlijk veel te weinig gekeken naar de emoties van het paard. Vaak kijken we alleen naar het gedrag en ondernemen we daarop acties.”
Emoties managen
“Wanneer je het fysieke hebt uitgesloten en je paard schiet nog weg of bokt nog steeds, dan is het belangrijk om te kijken naar de onderliggende emotie. Je kunt er enorm veel mee bereiken als je dat in je training meeneemt. Dit kan iedereen leren. Het is hiervoor wel belangrijk dat je ook jouw eigen emoties kan managen. Een ruiter die zelf angst heeft, versterkt de emotie van zijn paard en daardoor kun je soms beter eerst even op een ander paard rijden voor je weer gaat werken aan het zijn van een combinatie. Het belangrijkste is om te werken aan vertrouwen.”
Geen recept
Carola gaat verder: “Door vertrouwen ontstaat harmonie en wanneer je harmonie hebt, kun je veel verder komen. Het is soms moeilijk om vertrouwen op te bouwen omdat het bij elk paard anders gaat. Ik kan helaas geen recept voor je uitschrijven. Het gaat om de manier van interactie met je paard, maar ook om de communicatie met de instructeur. Je moet elkaar vertrouwen geven. Dit probeer ik mensen bij te brengen via workshops en individuele trainingen.”
‘Mag jouw paard wel eens ‘nee’ zeggen?’
“In de toekomst wil ik graag nog meer de brug slaan tussen horsemanship en de dressuurwereld. Daar kan nog zoveel gebracht worden. Op dit moment geef ik ook webinars over emoties bij paarden en spanning naar beneden krijgen. Vraag je af hoe jij je paard kan ondersteunen en helpen vanuit wederzijds respect. Mag hij eigenlijk wel eens ‘nee’ zeggen?”
Lees hier het originele artikel.
Lees ook
Blogs
Paarden leren snel, timing is cruciaal
25 oktober 2020 | Join the Horse - Carola van Berckel
Mist er iets in de relatie met je paard
2020 | Join the Horse - Carola van Berckel
In de media
Mag jouw paard nee zeggen?
24 maart 2018 | HorseConnect - Carola van Berckel
12 sleutels - bouwen aan vertrouwen
9 december 2017 | HorseConnect - Carola van Berckel