Over mij

True Bonding is not measured in the Time spent with your Horse, but in quality of the Connection you create

Mijn naam is Carola van Berckel en ik ben instructeur, gedragsdeskundige voor paarden en coach met paarden. Al ruim dertig jaar werk ik met paarden en heb ik mij verdiept in de interactie tussen mens en paard.

Hoe het begon

Mijn passie voor paarden is bij mij jong begonnen op de plaatselijke manege. Al gauw organiseerde ik naast de rijlessen daar ook mijn eerste cursussen in het verzorgen van de paarden op stal en ruiterbewijs cursussen.

Ik groeide, vanaf mijn 11de jaar dus op tussen de paarden, het paardenvirus had mij te pakken. Voor een opleiding ben ik naar Engeland vertrokken om mijn Horsemastership- en instructeursdiploma te halen.

In deze periode ontmoette ik Christopher Bartle, toen een bekende in de dressuursport, en ben ik mij verder gaan interesseren in de paardensport, naast de horsemastership.

Omdat mijn Engelse diploma’s toen nog niet erkent werden in Nederland ben ik de ORUN opleiding gaan doen bij de KNHS. In deze tijd heb ik mij, met name, verdiept in dressuur, en heb ik gesprongen en samengesteld gereden. Ik kocht ook mijn eerste paard. Een onervaren 5-jarige ruin die ik opleidde onder leiding van Ton en Mieke de Kok. Hij heeft mij veel geleerd en samen hebben we op nationaal niveau gereden.

Horsemastership & Horsemanship

Ondanks dat ik van de wedstrijdsport genoot, merkte ik dat ik vaak gefrustreerd van mijn paard afstapte. Ik was verdrietig over hoe ik het fijne gevoel, dat ik met mijn paard had, was kwijtgeraakt. Ik miste de diepgang in het contact met mijn paard, met name wanneer ik erop zat. Daarnaast liep ik tegen dingen aan met mijn paard en kende ik alleen de manieren om dingen op te lossen met de zweep en sporen. Toch wist ik zeker dat er ook een andere manier was.

Tijdens de zoektocht naar meer harmonie met mijn paard ben ik in de richting van de Natural Horsemanship gaan zoeken. Op deze ontdekkingsreis kwam ik bij Klaus Ferdinand Hempfling terecht.

Het was voor het eerst dat ik iemand ontmoette waarvan ik dacht “die begrijpt de paarden écht!”. Wat een paardenman! Mijn ogen werden geopend en ik wilde meer leren en weten hierover. 

Naast mijn ontmoeting met  Klaus Ferdinand Hempfling heb ik cursussen gedaan bij grote trainers in de Natural Horsemanship wereld zoals Pat Parelli en Monty Roberts.

De ontmoetingen en het volgen van workshops met Klaus inspireerden mij en ik verlangde naar meer input van hem. Daarom ben ik met mijn paard vertrokken naar Spanje om verder bij hem te gaan leren. Wat ik daar leerde is de gedegen basis geworden van wat ik nu doe.

Ik ben mij gaan verdiepen in het bouwen aan een relatie met je paard, de connectie en de interactie met paarden, waarbij ik mij gespecialiseerd heb als paarden gedragsdeskundige. Wat is natuurlijk gedrag van paarden en hoe vertaalt dit zich in het contact met de mens? Dit werd mijn nieuwe focus.

Ik reisde terug naar Nederland met heel veel meer kennis en ervaring, maar met een paard minder. Mijn paard had een zeer bijzondere vriendschap gesloten met een van de paarden van Klaus en ik heb besloten hem daar te laten, zodat hij bij zijn vriend kon blijven. Hij voelde zich daar veel meer thuis, een pijnlijk afscheid om mijn paard een ander en beter leven te gunnen.

Centered Riding

Terug in Nederland ben ik mijn werk als instructeur verder gaan uitbreiden. De reguliere rijlessen die ik gaf kregen een Horsemastership sausje en ook ging ik lesgeven in vrijwerken en grondwerk met paarden. Steeds verder bleef ik mij verdiepen in het natuurlijke gedrag van paarden.

Naast de Horsemastership bleef mijn liefde voor de dressuur ook bestaan. Mijn passie voor het correct bewegen van het paard en de invloed van de houding en zit van de ruiter op het paard, brachten mij bij de Centered Riding.

Als een van de eerste leerlingen in Nederland heb ik genoten van de opleiding en bracht dit mij nog meer oplossingen om ook te paard in verbinding te blijven met mezelf en mijn paard. Zo kwam voor mij de cirkel rond.

2.3 Centered-Riding

Coaching

Als instructeur liep ik, in het begin, tegen het feit aan dat ik met de paarden goed uit de voeten kon, maar dat ik het lastig vond om, om te gaan met de frustratie van leerlingen en de invloed die dit had op hun paarden. Ik vond het lastig om hier constructief mee om te gaan.

Dit bracht mij op het pad van zelfontwikkeling en interesse in de werking van het brein, hoe mensen leren en hoe blokkades worden opgeheven.

Omdat ik een reislustige aard heb ben ik over de wereld gereisd om bekende grootheden, op het gebied van zelfontwikkeling te ontmoeten en van hun te leren zoals o.a. Tony Robbins en Robert Kiyosaki. Deze ontmoetingen en opgedane kennis ontwikkelden zich verder in het coachen van mensen en tijdens de lessen die ik geef.

Door mijn ervaring als instructeur en mijn specialisatie in paardengedrag, in combinatie met gedrag van mensen, ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op het coachen van mensen met de hulp van paarden. Regelmatig coach ik mensen met de paarden en pony’s uit mijn eigen kudde of met de paarden van de mensen zelf.

Het is mijn passie geworden om mensen te helpen in het ontwikkelen van hun eigen gaven en talenten en iedereen in hun kracht te zetten of deze leren te ontdekken.

Werken in de zorg

Nadat ik gevraagd was om bij Stichting Grip op je Leven een ochtend, met paardentaal, voor jongeren met autisme te geven, ben ik in de wereld van de zorgverlening terecht gekomen. Naast het direct werken met de jongeren met de paarden heb ik in de loop van de jaren verschillende methodieken ontwikkeld voor het werken met paarden in de zorg. Binnen dit thema heb ik vele mensen opgeleid en begeleid.

Binnen de hulpverlening hebben de paarden altijd een centrale plek gehad bij mij. Inmiddels hebben wij een eigen woon-zorg locatie, midden in het bos, waar wij 14 jongvolwassen vrouwen opvangen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Met hun werk ik zoveel mogelijk met de paarden om hun zelfbeeld op te bouwen en te ondersteunen bij hun uitdagingen.

Ook op deze bijzondere locatie ontvang ik mensen van buitenaf, die graag willen kijken in de spiegel van het paard. Of het nu ondernemers zijn of iemand die even niet weet welke kant op, elke coaching is weer een bijzondere ervaring.

Mijn dagelijkse werk

Naast het werk in de zorg ben ik nog steeds actief als instructeur en al jaren ook als coach.

Regelmatig geef ik workshops bij ons thuis in Maarn of op locatie, door heel Nederland of daarbuiten. Veelal gaan de workshops over de connectie met je paard, paardengedrag en de invloed van de mens op het gedrag.

Ook geef ik workshops waar de coaching meer centraal staat. Voor mij gaat het altijd om de interactie tussen mens en paard en dat er vertrouwen wordt opgebouwd, met respect voor elkaar.

Daarnaast heb ik meerdere lesroutes door Nederland waar ik coaching, rij- of grondwerklessen geef of probleemgedrag van paarden begeleid.

Jarenlang heb ik samengewerkt met mijn vriendin Marja de Bruin van de Schwarzwälder Fuchs stoeterij in Azewijn. De stoeterij is een van mijn vaste leslocaties. Tot mijn grote verdriet is Marja in 2021 overleden.

Haar dochter, ook Marja genaamd, heeft de stoeterij overgenomen. Met haar werk ik al een aantal jaar en bouwen we samen verder om de nalatenschap van Marja steeds meer vorm te geven.

In de wintermaanden focus ik mij ook wat meer op mijn online aanbod zoals webinars & lezingen, zodat ik op die manier mijn kennis kan delen.

Brug tussen sport en horsemastership

Door mijn uitgebreide kennis en ervaring zowel in de sport, als op horsemastership gebied, kan ik vaak een brug zijn tussen de wereld van het paard en die van de mens. Naar mijn mening kan de dressuursport enorm veel baat hebben bij de kennis van de horsemastership, maar zeker ook andersom.

Heb je een probleem met je paard, of loop je vast met je paard, dan kijk ik samen met jou of ik jullie verder kan helpen. Paardenwelzijn, vertrouwen, connectie, verbinding met je paard en groeien als mens zijn hierin kernwaarden voor mij.

Veel tijd besteed ik aan mijn eigen ontwikkeling en het creëren van nieuwe workshops en methodieken om het bewustzijn in de paardenwereld naar een hoger niveau te tillen.

Via de kennisbank deel ik graag mijn ontwikkelde methodieken met jullie!

Hier vind je interessante blogs met informatie hoe je de verbinding met je paard kan verbeteren. Ben je niet zo van het lezen? Je vindt hier ook video’s van mij waarin ik vertel over de Equine Toolbox die ik heb ontwikkeld. Ik vertel over verschillende technieken en methodes die je kunnen helpen om een band met je paard op te bouwen en te versterken.

Alle informatie in de kennisbank kun je zo vaak bekijken als je wil. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Maak er gebruik van om zo je kennis op het gebied van paardentaal te verreiken! 

Opleidingen & Ervaringen
 • Lessen bij Ton & Miek Kok en Rien van der Schaft
 • Dressuursport beoefent tot aan de nationale top – Springwedstrijden op L niveau – Cross country op B niveau
 • BHSAI Instructeursopleiding in Engeland
 • Horsemanship module in Engeland
 • KNHS instructeursopleiding
 • Diverse trainingen en negen maanden intern bij Klaus Ferdinand Hempfling
 • Centered Riding instructeur niveau II
 • EHBO voor paarden – Natuurgeneeswijzen voor Dieren – Cursus Lecher antenne bij Gerrit Zomer
 • Online cursus Animal Emotions – Illis ABC
 • PMA Coach | NLP Master Coach
 • NEI (Neuro Emotionele Integratie) – EFT (Emotional Focused Therapy)
 • Persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s o.a. Tony Robbins, T. Harve Eker, JT Foxx en David Bayer
 • Ontwikkeling van programma’s ‘Werken met paarden in de zorg’
 • Trainen van medewerkers, stagiairs en externen voor het werken met paarden in de zorg
BANNER AE