Relatie met je paard

De relatie met je paard

Oktober 2020 – Carola van Berckel – Join the Horse

Mist er iets in de relatie met je paard?

Is je paard niet zo gelukkig als jij hem eigenlijk wilt laten zijn? Voel je je niet zo verbonden met je paard als je eigenlijk zou willen?

 

Wanneer er iets aan de hand is in de relatie met je paard, zien we dat terug in hun gedrag. Zij laten zich bijvoorbeeld niet pakken, willen hun hoeven niet optillen, of een enkele hoef niet optillen, laten zich niet (makkelijk) leiden of je kunt niet met je paard naar buiten. 

Je voelt dat je paard niet zo verbonden, of zo op zijn gemak is bij jou, als je eigenlijk zou willen. Steeds meer beperkingen treden op in de relatie met je paard. De relatie met je paard gaat spiraalsgewijs naar beneden. 

Elkaar verkeerd begrijpen, wantrouwen, angst, irritatie en ergernis spelen een rol, en soms ook welgemeend advies van paardenmensen of paardenprofessionals dat conflicteert met je eigen waarden, normen en interesses.

Tijd om er iets aan te gaan doen.

Conflict en verwarring zijn zichtbaar in de lichaamstaal, zowel bij jezelf als bij het paard. Wanneer je niet congruent bent, breekt de relatie met je paard verder af.
Congruentie betekent dat je lichaamstaal, je intentie en je handelen op één lijn zijn, is dit niet zo dan creëer je twijfel en onzekerheid, wat leidt tot gedragsproblemen.

Een relatie met je paard kan niet geforceerd worden of gemaakt worden, dit heeft met oprechte verbinding en het inleven in de ander te maken. De acties die jij onderneemt en de manier waarop jij je gedraagt hebben een directe invloed op de relatie met je paard.

 

Het gedrag van je paard is een reflectie, een afspiegeling, van hoe hij zich voelt in een bepaalde situatie. Wanneer je kunt luisteren naar deze boodschap, van je paard, zul je in staat zijn om de relatie met je paard te verbeteren.

Ook al weet je wat het juiste is om te doen met je paard, vraag altijd om toestemming van je paard. Dit haalt de druk eraf.

Vriendschap met je paard bouw je stap voor stap weer op.